Prins Charles en Prinses Diana

prins charles

Na haar dood schilderde ik een portret van Diana, de prinses van Wales. Telkens als ik mijn hoofd van het doek naar het palet bewoog, staarde prins Charles mij vanaf de voorpagina van een oude krant aan. Dit gebeurde zo vaak dat hun beelden na een tijdje samen leken te vloeien.

Patronen aantrekkingskracht – Eerste Categorie

Door de overeenkomsten die mij tussen prins Charles en Diana opvielen, ging ik andere stellen opnieuw bekijken in de hoop een patroon te ontdekken. Door de foto’s van de talloze portretten die ik geschilderd heb en de foto’s uit mijn eigen verzameling door te snijden en aan elkaar te leggen, kon ik duizenden gelaatstrekken – vooral neuzen, ogen en monden – vergelijken en analyseren.

Sterke patronen begonnen op hun plaats te vallen en zo dook de eerste categorie op: harmonisme. Hierbij zijn de verhoudingen tussen de belangrijkste gelaatskenmerken van twee personen gelijk, maar hebben deze niet de zelfde vorm.

Camilla Parker Bowles – Tweede Categorie

Een tijdje later werd mijn aandacht aangetrokken door een krantenfoto met als kop “Wie is dit”? Het was een vrouw achter een kinderwagen. Ik zag meteen dat het Camilla Parker Bowles als jonge vrouw was. Ik had het mis: het was de kinderjuf van prins Charles, Mabel Anderson, als twintigjarige; ongeveer dezelfde leeftijd die Camilla had toen ze prins Charles voor het eerst ontmoette. Velen hebben zich afgevraagd waarom de meest begeerlijke man ter wereld, getrouwd met de bekoorlijkste vrouw ter wereld, van iemand anders kon houden. Het antwoord is wellicht al in de wieg te vinden. Ik wist dat Sigmund Freud had geschreven over de gehechtheid aan de eerste band (prima copula).

De complexe en gecompliceerde relatie met die significante persoon beïnvloed alle latere relaties. Meteen besefte ik dat er wel een een verband kon bestaan tussen de eerste emotionele band en de latere visuele veroorzaker van aantrekkingskracht. Nadat ik bij nog veel meer stellen naar deze link had gezocht, dook de volgende categorie op: prima copulisme. Daarbij voelt een persoon zich aangetrokken tot iemand die lijkt op degene met wie hij of zij zijn of haar eerste band had.

Gelijkenis – Derde Categorie

De derde categorie was veel moeilijker te bepalen. Plato beweerde dat God onze voorouders strafte door hen elk doormidden te snijden. Zij wilden graag weer met hun “andere helft” verbonden worden en werden verlieft zodra ze die gevonden hadden. Ik had al vastgesteld dat bepaalde stellen op elkaar leken, maar het was moeilijk een patroon te ontdekken of te bepalen welke “visuele echo’s” dominant waren in de overeenkomsten tussen twee mensen.

Na honderden “gelijk uitziende” stellen te hebben geanalyseerd, ontdekte ik tot mijn verbazing dat steeds dezelfde drie vormen bijdroegen aan die gelijkenis: gezichtskenmerken van de een die een “echo” leken te zijn van die van de ander. Zo kwam de derde categorie bovendrijven: de echoïsme. De echoïsme is meest voorkomende liefdescategorie.

Meer Over

In de aankomende artikel ga ik meer vertellen over alle drie liefdescategorieën. Kunnen wij ook alles hebben? Hierover kun je meer lezen in mijn volgende artikel. Wil jij misschien jouw soulmate vinden dan is deze online ontmoetingsplaats een prima plek om te beginnen. 

Dit vind je misschien ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *