Op Zoek Naar Liefde en Haar Betekenis

liefde op het eerste gezicht

Het woord “liefde” heeft voor iedereen een andere betekenis. Als iemand “Ik hou van jou”zegt, kan dat “houden van” voor hem totaal iets anders betekenen dan voor degenen tegen wie hij het zegt; van de onvoorwaardelijke ouderliefde en sentimentaliteit tot  gewoonte, passie, fysieke lust, emotionele afhankelijkheid enzovoorts.

Liefdescategorieën

Ik heb mijn drie visuele groepen weliswaar “liefdescategorieën” genoemd, maar ze hadden natuurlijk ook “aantrekkingscategorieën” kunnen heten. Het is tenslotte menselijk om te hopen dat aantrekkingskracht het begin is van langdurige liefde.
liefde op het eerste gezicht
Hoe vaak heb je je, bij het zien van een stel, met afgevraagd: ‘Wat ziet zij in hem/hij in haar?’ De visuele liefdescategorieën in Liefde op het eerste gezicht proberen uit te leggen wat iemand in een ander ziet. Als je de onderwerpen in de aankomende artikelen doorneemt, houd dan in je achterhoofd dat visuele aantrekkingskracht slechts het beginpunt van een bij elkaar passend liefdespaar is. Persoonlijkheid, karakter, integriteit, gevatheid, charme, gevoel voor humor, charisma, seksuele aantrekkingskracht en vele andere eigenschappen en gedragskenmerken zijn noodzakelijke onderdelen van elke geslaagde, langdurige relatie. Iets anders veronderstellen (of hopen) zou dom zijn.

Met deze schrijven suggereer ik op geen enkele manier dat een succesvolle relatie automatisch voortvloeit uit het hebben van harmonisme, echoisme of prima copulisme met iemand. Maar door er ontvankelijk voor en alert op te zijn, krijgen we misschien wat meer inzicht in de visuele veroorzakers van de aantrekkingskracht die tot liefde kan leiden.

Toepasbaarheid liefdescategorieën

Mijn onderzoek heeft aangetoond dat de drie visuele liefdescategorieën op iedereen van toepassing zijn: jong en oud, dik en dun, mooi en lelijk, homo en hetero; op ieder potje past een dekseltje. Net als in natuur bestaan er ritmes in het gezicht. Ieders fysionomische “deksel” is ergens aan het wachten op de ontdekking van zijn “potje”.

Ik ben gevoels- en vakmatig een kunstenaar, geen psycholoog of antropoloog. Toch ben ik door het bestuderen van het visuele karakter van aantrekkingskracht gaan nadenken over het verband daarvan met de gedragskenmerken van liefde. Misschien bepaalt de visuele manier waarop een man zich tot een vrouw aangetrokken voelt wel het soort liefde dat hij voor haar gaat voelen. Met andere woorden: is de manier waarop er van iemand wordt gehouden een gevolg van de eerste aantrekkingskracht? Zouden mannen en vrouwen rollen aannemen die samenhangen met de visuele categorie waarin hun liefde zich voor het eerst manifesteerde? Zou een vrouw anders zijn als er op een harmonistische manier van haar gehouden werd; hoe zou ze zich gedragen als het een echoistische manier was? Heeft een man met zijn harmonistische partner dezelfde relatie als met zijn prima copulistische? Ik ben voortdurend met dit soort dingen bezig.

Traditionele liefde

Veel mensen vinden liefde en geluk om redenen die niets te maken hebben met visuele liefdescategorieën. Misschien delen ze een passie voor ornithologie, een belangstelling voor muziek of genieten ze samen van intellectuele uitdagingen. Zo’n ‘rationele’ liefde ontwikkelt zich op basis van warmte en vriendschap. Deze begint langzaam maar zeker, maar kan even sterk worden als de liefde die met visuele aantrekkingskracht is begonnen.

 

Dit vind je misschien ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *